Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

NALEŚNIKI Z FARSZEM Z KASZY GRYCZANEJ I SERA

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Dania obiadowe *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasandra
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:13, 12 Maj 2009    Temat postu: NALEŚNIKI Z FARSZEM Z KASZY GRYCZANEJ I SERA

Przepis z książki kucharskiej Doktora podaję na prośbę Goyi.

6porcji-1 porcja zawiera ok.380 kcal.

Ciasto:
-1 i 2/3 szklanki mąki (najlepiej razowej)
-2 jajka
-1 szklanka chudego mleka
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól

Nadzienie:
-1/2 szklanki kaszy gryczanej
-200g zmielonego twarogu
-1 cebula
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-1 jajko
-olowa z oliwek

Kaszę ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu.W tym czasie wymieszać jajka z mlekiem,przesianą mąką i odrobiną soli.Wyrobić gładkie ciasto,rozrzedzić ciepłą wodą,dodać oliwę i ponownie wymieszać.Usmażyć cienkie naleśniki.Przygotować farsz mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulką.Do masy dodać surowe jajko,sól,pieprz do smaku i wymieszać.Jeżeli nadzienie jest zbyt suche dodać 2 łyżki śmietany.Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem,zwinąć w rulony.Przed podaniem naleśniki podsmażyć.


Dziewczyny,te naleśniki są pyszne.Zamiast mleka krowiego można dać sojowe.Zrobiłam tak kiedyś i też były pyszne!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Goya
adeptka koktajlowa
adeptka koktajlowa



Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA

PostWysłany: Wto 14:34, 12 Maj 2009    Temat postu:

merci :))))
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Goya
adeptka koktajlowa
adeptka koktajlowa



Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA

PostWysłany: Śro 0:18, 13 Maj 2009    Temat postu:

dziewczyny polecam danie palce lizac - uwielbiam ten farsz, nawet nie przypuszczalam, ze jest taki dobry -
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasandra
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:28, 13 Maj 2009    Temat postu:

Goya,ja też robiłam dzisiaj te naleśniki tzn.niezupełnie te bo trochę poeksperymentowałam.I tak: do farszu zamiast twarogu dałam tofu (własnej roboty) natomiast ciasto naleśnikowe składało się z mąki białej i razowej pszennej,mleka sojowego w proszku, wody i soli.Były pyszne,w smaku prawie takie same jak oryginalne.Zostały mi jescze na jutro,obiad będzie z głowy,dorobię tylko jakąś surówkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Goya
adeptka koktajlowa
adeptka koktajlowa



Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA

PostWysłany: Śro 0:43, 13 Maj 2009    Temat postu:

Kasandra supper pomysl swietna zamiana skladnukow ja mam czasami z tym problem nie mialam mleka tylko sojowe waniliowe - nie wedzialam czy dodac, wreszcie poszlam do sklepu i kupilam mleko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasandra
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:57, 13 Maj 2009    Temat postu:

Goya,dobrze że poszłaś do sklepu po mleko.Sojowe waniliowe nie bardzo by się nadawało do tych naleśników.Myślę że aromat wanilii wyrażnie by się "kłócił" ze słonym farszem ze smażoną cebulką.Natomiast świetnie by się nadawało do naleśników na słodko. Czasem robię np.naleśniki z jabłkami.
Z jabłek wykrawam tylko gniazda nasienne potem kroję je (jabłka,nie gniazda...hehehe...) w kostkę razem ze skórką.Pokrojone jabłka wrzucam do rondelka,wlewam kilka łyżek wody,dodaję trochę cynamonu i duszę aż będą miękkie.Gdy trochę przestygną nadziewam nimi naleśniki.Jeśli weżmie się jabłka słodkie to można już nie dosładzać,można dodać np.rodzynek

Przyrządzone w ten sam sposób jabłka są też pyszne z ciemnym ryżem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Goya
adeptka koktajlowa
adeptka koktajlowa



Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA

PostWysłany: Śro 1:11, 13 Maj 2009    Temat postu:

waw swietny pomysl
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 11:48, 10 Lip 2017    Temat postu:

Do farszu dorzucę chyba jeszcze trochę mięsa :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 13:59, 20 Gru 2017    Temat postu:

I wyszło świetnie :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 9:58, 03 Wrz 2018    Temat postu:

Polecam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Dania obiadowe *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin