Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przyklejony: Produkty strukturalne - koktajle

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> *Koktajle*
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vanili
wicemistrz koktajli
wicemistrz koktajli



Dołączył: 17 Sie 2007
Posty: 832
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Pon 19:22, 08 Paź 2007    Temat postu: Przyklejony: Produkty strukturalne - koktajle

Poznaj produkty strukturalne

Jeśli chcesz odzyskać i zachować swoją idealną masę ciała, a także ustawicznie odmładzać swój organizm, jedz jak najczęściej produkty, które zawierają składniki odnawiające i wzmacniające tkanki twojego ciała.

Korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Jednak pamiętaj, że ostateczny rezultat przeciwdziałania procesom starzenia będzie tym lepszy, im większy procent twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne.

Możesz nawet w całości oprzeć odżywianie na wymienionych pokarmach i z pewnością nie zabraknie ci żadnego ze związków, które mają decydujące znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka.

Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych unikniesz także jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na nasz stan zdrowia.

Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u współczesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych – miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest podłożem, na którym rozwijają się wszystkie te schorzenia.

Poznaj produkty strukturalnych, aby dowiedzieć się z jakich powodów są lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy nieświadomie narażając się na rozwój schorzeń cywilizacyjnych.

BANANY

Banany są jednym z najbardziej znanych owoców na świecie, uprawianym już od stuleci przez człowieka. Pochodzą najprawdopodobniej z Azji, skąd w XVI wieku zostały sprowadzone do Ameryki. Obecnie uprawia się banany we wszystkich tropikalnych częściach świata. Ten wyjątkowo wartościowy, smaczny i słodki owoc, łatwy do obrania, jest lubiany nawet przez osoby, które rzadko jedzą owoce.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Banany są bardzo bogate w składniki odżywcze. W 100g zawierają 94 kcal, 1,1 g białka, 0,2g tłuszczu i 23,2g węglowodanów. Są cennym źródłem składników mineralnych jak potas (382mg), magnez (36mg), także cynk i mangan. Banany zawierają witaminy B6, C, K, kwas foliowy i beta-karoten. Zawierają aminokwas – tryptofan, który przekształca się w organizmie w serotoninę – hormon, wpływający na ciśnienie krwi i pobudzający perystaltykę jelit. Serotonina to również hamujący przekaźnik nerwowy, który obniża aktywność nerwową. Stąd biorą się uspokajające właściwości bananów i dlatego najlepiej spożywać je wieczorem, idealnie w postaci koktajlu z jogurtem lub mlekiem sojowym.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

* dzięki dużej zawartości potasu obniżają ciśnienie krwi oraz odtruwają organizm
* mają właściwości uspokajające, pomagają na bezsenność
* wzmacniają mięsień serca i zapobiegają zaburzeniom jego pracy
* obniżają poziom cholesterolu we krwi
* dojrzałe banany łagodzą zaparcia i chronią przed chorobą wrzodową
* niezupełnie dojrzałe leczą biegunki
* pektyna zawarta w bananach usuwa toksyczne metale

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Banany zawierają dużo potasu i dzięki temu w sposób naturalny usuwają nadmiar wody z organizmu oraz obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Zawarte w bananach pektyny, czyli rozpuszczalne włókna roślinne obniżają poziom cholesterolu, z reguły zbyt wysoki u osób z nadwagą, oraz pomagają usuwać z organizmu metale ciężkie. Dojrzałe banany są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Tryptofan zawarty w bananach przekształca się w organizmie w serotoninę, która ma właściwości zmniejszania aktywności komórek nerwowych. Przeciwdziała w ten sposób depresji, poprawia koncentrację, a co najważniejsze zmniejsza również apetyt. Banany, ze względu na właściwości uspokajające i nasenne, w programie weekendowym są zalecane jako składnik wieczornego koktajlu.

CZARNE JAGODY (borówki)

Czarnymi jagodami warto zastąpić truskawki w koktajlu śniadaniowym jeśli mamy problemy ze wzrokiem. Te smaczne owoce opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w siatkówce. Zapobiegają też powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemnościach. U osób z cukrzycą mogą nawet spowodować częściowe ustępowanie zmian zwyrodnieniowych siatkówki.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Borówki czarne zawierają w 100g około 40 kcal, 0,7g białka, 0,6g tłuszczu i 12,2g węglowodanów. Zawierają znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego. Są bogate w pierwiastki śladowe takie jak cynk, mangan i chrom. Jagody zawierają duże ilości antocjanozydów, o właściwościach przeciwutleniających i dobroczynnym wpływie na wzrok.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

* zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka
* zwalczają i zapobiegają infekcjom pęcherza moczowego
* są skutecznym lekiem na biegunkę
* chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się na nich złogów cholesterolu
* leczą i zapobiegają powstawaniu żylaków
* mają właściwości odmładzające
* wzmacniają naczynia włosowate i kolagen

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Jagody są cennym składnikiem weekendowej diety odchudzającej, ponieważ przy stosunkowo niskiej kaloryczności dostarczają duże ilości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Związki zawarte w borówkach wzmacniają kolagen, dzięki czemu zapobiegają wiotczeniu skóry, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania.
Owoce te mają również łagodne właściwości przeczyszczające i pobudzające pracę jelit.

CZOSNEK

Czosnek obejmuje około 250 gatunków, ale jako warzywo i przyprawę uprawia się jedynie czosnek pospolity. Niezwykłe właściwości lecznicze czosnku znane są ludziom od tysięcy lat. W starożytności uważano czosnek za lekarstwo na zapalenia i rany, a także uważano, że dodaje sił. W Chinach był cudownym lekarstwem na zapalenie płuc, przeziębienia i gruźlicę. Dla współczesnej nauki odkrył czosnek Ludwik Pasteur, który zauważył, że nawet niewielkie ilości zawartej w czosnku allicyny mają silne właściwości bakteriobójcze. Czosnek zawiera około 100 różnych związków siarki i inne unikalne, charakterystyczne dla niego związki, które powodują, że ma tak wiele właściwości leczniczych. Czosnek najlepiej spożywać w naturalnej postaci, ponieważ dostępne w aptekach bezwonne wyciągi nie zawierają wszystkich cennych związków.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Czosnek zawiera w 100g około 139 kcal, 6,1g białka, 0,9g tłuszczu, 28,4 węglowodanów oraz wiele witamin. Ponieważ spożywany jest w niewielkich ilościach, to wymienione składniki odżywcze w mniejszym stopniu decydują o jego znaczeniu dla zdrowia. Niezwykłe właściwości czosnku związane są przede wszystkim z obecnością składników mineralnych -potasu, selenu, siarki i krzemu - oraz innych związków, jak allicyna, bioflawony, czy działająca przeciwnowotworowo kwercetyna i siarczek dialilu.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

* jest naturalnym antybiotykiem
* ma właściwości przeciwwirusowe
* ma silne działanie przeciwutleniające
* skutecznie leczy grzybicę
* obniża ciśnienie tętnicze krwi
* wzmacnia odporność
* zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu we krwi
* chroni przed nowotworami, a nawet leczy niektóre rodzaje raka
* reguluje poziom cukru we krwi
* reguluje metabolizm tłuszczów
* łagodzi objawy zapalenia stawów


HERBATA ZIELONA

Herbatę zieloną otrzymuje się przez suszenie świeżych liści krzewu Camellia sinensis w lekko podwyższonej temperaturze. Inne gatunki herbat (żółtą, czerwoną i czarną) otrzymuje się przez suszenie liści sfermentowanych. Spośród wszystkich herbat właśnie zielona zawiera najwięcej cennych substancji leczniczych. Herbata bez dodatku cukru nie zawiera kalorii, białka, tłuszczu ani węglowodanów.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

* zwiększa koncentrację, zdolność kojarzeni i zapamiętywania, wyostrza zmysły
* wzmacnia system odpornościowy
* obniża poziom cholesterolu
* zapobiega nowotworom
* wzmacnia mięsień sercowy
* zapobiega i łagodzi ataki astmy
* zapobiega tworzeniu się zakrzepów
* garbniki zawarte w herbacie mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Picie zielonej herbaty podczas kuracji odchudzających jest korzystne, ponieważ napój ten poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm, a także wspomaga pozyskiwanie energii z nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Filiżanka zielonej herbaty dostarcza również cennych przeciwutleniaczy – katechin, które zwalczają komórki nowotworowe i opóźniają proces starzenia.

JOGURT

Jogurt był przez wieki podstawowym składnikiem diety na wschodzie Europy i w Azji. Ludność spożywająca duże ilości jogurtów słynie z długowieczności. Naturalny jogurt zawiera żywe kultury bakterii z rodziny Acidophilius. Jak wykazały badania, jogurty zwiększają w organizmie poziom gamma-interferonu, wytwarzanego przez układ odpornościowy i pomaga zwalczać wirusy, szkodliwe bakterie i grzyby.
Należy wybierać jogurty naturalne, ale nie zupełnie odtłuszczone (najlepiej zawierające 1,5-2% tłuszczu), ponieważ wapń z jogurtów pozbawionych tłuszczu i witaminy A jest trudno przyswajalny. Na opakowaniu powinna znajdować się informacja, że jogurt zawiera żywe kultury bakterii, ponieważ niektóre jogurty poddawane są dwukrotnej pasteryzacji i mogą być ich pozbawione.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

100g jogurtu z mleka chudego (1,5% tłuszczu) zawiera 44kcal, 3,4g białka, 1,5g tłuszczu i 4,0g węglowodanów. Jogurt jest bogatym źródłem wapnia (120mg), potasu (157 mg) oraz cynku i miedzi. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę A.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

* jogurt wzmacnia odporność organizmu
* zapobiega grzybicom
* leczy biegunki
* przeciwdziała reakcjom alergicznym
* zapobiega rakowi jelit i płuc
* jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia
* jogurt jest dobrze tolerowany przez osoby, które nie mogą pić mleka z powodu nietolerancji laktozy

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Wiele osób z nadwagą ma poważne problemy z trawieniem. Jedną z częstszych przyczyn tych dolegliwości jest zbyt mała ilość bakterii niezbędnych w przewodzie pokarmowym do prawidłowego trawienia. Skutkiem ich niedoboru jest złe wchłanianie cennych składników pokarmowych, wzdęcia, zaleganie niestrawionego pokarmu w jelitach, a co za tym idzie ogólne zatrucie organizmu. Osoby cierpiące na tego typu dolegliwości nieświadomie pogarszają swój stan zdrowia wybierając coraz bardziej lekkostrawne, ale jednocześnie przetworzone i zawierające duże ilości pustych kalorii, pokarmy. Eliminowanie z menu najbardziej pożądanych, choć coraz trudniejszych do strawienia produktów zawierających włókna roślinne - świeżych owoców, warzyw, chleba razowego, otrąb, kasz - pogarsza tylko sytuację.

Aby przywrócić konieczną do prawidłowego trawienia fizjologiczną bakteryjną florę jelit konieczne jest uzupełnienie odpowiednich szczepów bakterii poprzez wypijanie jogurtów oraz włączenie do diety dużych ilości błonnika. W pierwszych dniach nastąpi przejściowe zaostrzenie dolegliwości, ale później, kiedy organizm pozbędzie zalegających w jelitach toksyn, a system trawienny odzyska prawidłową sprawno sc, poczujemy się z pewnością znacznie lepiej. Ustąpią wzdęcia, opuchlizny, worki pod oczami i odczujemy przypływ energii, co jest następstwem odtrucia całego organizmu.

MALINY

Świeżymi lub mrożonymi malinami możemy zastąpić w odchudzaniu weekendowym truskawki. Te aromatyczne owoce zawierają dużo specjalnego błonnika, który wyjątkowo skutecznie stymuluje pracę jelit.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

W 100g maliny zawierają 33kcal, 1,3g białka, 0,3g tłuszczu i ok. 12g węglowodanów z czego błonnik stanowi aż 6,7g. Maliny stanowią bogate źródło witaminy C (około 31mg), witaminy B3, kwasu foliowego, potasu oraz cynku i manganu.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

* witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami
* maliny mają właściwości rozkurczowe
* łagodzą bóle menstruacyjne
* dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki
* zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo
* obniżają gorączkę

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Dodatek malin do koktajlu w odchudzaniu weekendowym to skuteczny sposób na oczyszczenie przewodu pokarmowego z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych. Maleńkie pestki znajdujące się w malinach nie są trawione przez organizm człowieka, ale są niezwykle skutecznym środkiem na pozbycie się wielu trucizn z organizmu.
Po kuracji malinowej z pewnością poczujemy przypływ energii, zauważymy poprawę trawienia i lepsze ogólne samopoczucie.

MLEKO SOJOWE

Z ziaren soi wytwarza się wiele produktów, m.in. sery, pasty, kotlety, napoje i desery. Mocząc i gotując ziarna soi w dużej ilości wody, po odcedzeniu, otrzymuje się mleko sojowe. W sprzedaży występuje najczęściej mleko słodzone brązowym cukrem trzcinowym i wzbogacane w wapń, można też kupić napoje sojowe o różnych smakach, np. waniliowym, truskawkowym czy czekoladowym.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

100ml mleka sojowego słodzonego cukrem trzcinowym zawiera średnio ok. 44kcal, 3,3g białka, 1,9g tłuszczu i 2,8g węglowodanów. Naturalne mleko sojowe nie zawiera zbyt dużych ilości wapnia. W sprzedaży jest mleko sojowe wzbogacone tym pierwiastkiem (120mg na 100ml mleka), czyli zawiera go tyle samo co mleko krowie.
Mleko sojowe podobnie jak soja jest bogatym źródłem cynku, manganu, selenu, kwasu foliowego i biotyny. W przeciwieństwie do mleka krowiego napoje sojowe nie zawierają laktozy i cholesterolu.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
2. wzmacnia układ odpornościowy organizmu
3. łagodzi objawy menopauzy
4. zapobiega osteoporozie
5. opóźnia proces starzenia
6. obniża poziom cholesterolu we krwi
7. zapobiega zawałom, udarom i chorobom serca

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Mleko sojowe jest doskonałym składnikiem koktajli w odchudzaniu weekendowym. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Soja i jej przetwory są niezwykle cennym źródłem przeciwutleniaczy m.in. izoflawonów, fitoestroli, saponin i kwasów fenolowych, które chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi działalnością wolnych rodników. Duże dawki tych związków w eliksirach odchudzania weekendowego sprawiają, że pozostawanie na niskokalorycznej diecie nie powoduje spadku odporności i osłabienia struktury tkanek.

MORELE

Morele, choć mniejsze i mniej słodkie od brzoskwiń, są jednak od nich bogatsze w składniki odżywcze. W odchudzaniu weekendowym stanowią główne źródło witaminy A w postaci karotenoidów.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

100g suszonych moreli zawiera 240 kcal, 5,0g białka, 0,5g tłuszczu i 56,5g węglowodanów, z czego błonnik stanowi 8,6g. Są doskonałym źródłem potasu (1370mg), magnezu, żelaza, a także pierwiastków śladowych: cynku, boru, chromu, miedzi i manganu.
Suszone morele są niezwykle bogate w beta-karoten i luteinę. Podczas odchudzania weekendowego stanowią ważne źródło witaminy B6 oraz cennego flawonoidu – kwercetyny.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. wzmacniają odporność
2. zawierają przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami
3. dzięki zawartości salicylanów mają właściwości przeciwzapalne
4. duża zawartość włókien roślinnych zapobiega powstawaniu zaparć, żylaków odbytu oraz uchyłków jelita grubego

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Morele są cennym składnikiem diety weekendowej, ponieważ dostarczają spore ilości witaminy A w postaci beta-karotenu. Zawierają również duże ilości błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz sprzyja rozwojowi cennej mikroflory w jelitach, co procentuje lepszym trawieniem również po zakończeniu kuracji odchudzającej.
Morele są również jednym z podstawowych źródeł węglowodanów w diecie weekendowej. Niedostateczna ilość węglowodanów w diecie może doprowadzić do wielu powikłań zdrowotnych spowodowanych utratą sodu, odwodnieniem organizmu oraz zaburzeniami wchłaniania wapnia. Około 100g węglowodanów w codziennej diecie, także podczas odchudzania, jest konieczne, aby zapobiec nadmiernemu rozpadowi białek organizmu i rozwojowi kwasicy ketonowej (zaburzeniu metabolicznemu polegającym na nadmiernym gromadzeniu ciał ketonowych w tkankach).

MORSZCZYN (Fucus vesciculosus)

Morszczyn (morsztyn) jest glonem z rodziny morsztynowatych. Występuje w Atlantyku, a także w Bałtyku. Dawniej można było spotkać duże ilości morszczynu na plażach, gdy był wyrzucany na brzeg przez morskie fale. Obecnie w związku z zanieczyszczeniem Bałtyku występuje coraz rzadziej.
Morsztyn warto dodawać do koktajli odchudzających, szczególnie wtedy, gdy podejrzewamy problemy z przemianą materii. Reguluje on bowiem gospodarkę hormonalną zaburzoną przez niedobór jodu. Wskazany jest zwykle u osób, które po przeprowadzonych kuracjach odchudzających doświadczały dotychczas efektu jo-jo.
Morszczyn najłatwiej można kupić w postaci sproszkowanej w aptekach i sklepach zielarskich. Do koktajlu stosujemy płaską łyżeczkę. Morszczyn najlepiej sparzyć wrzątkiem niewielką ilością wrzątku przed zmiksowaniem z pozostałymi składnikami koktajlu.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Morszczyn zawiera duże ilości jodu i bromu (pierwiastka, który wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu z pożywienia) oraz inne pierwiastki śladowe. Zawartość mannitolu (alkohol sześciowodorotlenowy) powoduje łagodne działanie przeczyszczające. Morszczyn zawiera również karoten, kwas alginowy oraz fukoksantyny.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. przyspiesza podstawową przemianę materii
2. usuwa z organizmu toksyny pochodzące zarówno z pożywienia jak i te gromadzące się w tkankach w następstwie wadliwej przemiany materii
3. wypłukuje metale ciężkie z organizmu
4. reguluje gospodarkę jodem
5. zapobiega miażdżycy
6. przeciwdziała zwapnieniom tkanek
7. ma delikatne właściwości przeczyszczające
8. łagodzi objawy zapalenia stawów

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Morszczyn jest bogatym źródłem jodu i zapobiega niedoczynności tarczycy. Reguluje pracę tego gruczołu dzięki czemu leczy powstałą na tym tle otyłość. U wielu osób występuje niewielkiego stopnia niedoczynność tarczycy, która nie powoduje powiększenia tego gruczołu, ani przekroczenia norm wydzielania hormonów, ale prowadzi do systematycznego przybierania na wadze. Jeśli podczas urlopu nad morzem chudniemy skuteczniej, niż przebywając w innych rejonach, to prawdopodobnie występują niedobory jodu i dlatego powinniśmy rozważyć dodatek morszczynu do porannego koktajlu diety weekendowej.
Nie należy stosować morszczynu podczas ciąży oraz bez konsultacji z lekarzem w przypadku schorzeń tarczycy.

OTRĘBY PSZENNE

Otręby pszenne mogą stanowić w odchudzaniu weekendowym zamiennik zarodków pszennych. Są od nich mniej kaloryczne i zawierają więcej błonnika, ale mniej witamin i minerałów, dlatego zastępując zarodki powinniśmy stosować dwa razy więcej otrąb, co pozwoli zachować odpowiednią wartość energetyczną koktajlu. Otręby pszenne zawierają mniej tłuszczu i witaminy E niż zarodki, ale są za to od nich bogatsze w witaminę B6, biotynę oraz potas i magnez.
Otręby owsiane zawierają podobną ilość kalorii, tłuszczu i witamin co zarodki pszenne, dlatego należy używać ich w ilości takiej, jak zarodki.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Otręby pszenne zawierają w 100g 174 kcal, 14,9g białka, 4,7g tłuszczu i 63,4 g węglowodanów z czego większość, bo aż 45,4g, to węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik. Zawierają 2,7mg witaminy E, bardzo dużo, bo aż 17,7 mg witaminy B6, 1400 mg potasu i 590 mg magnezu. Są także bardzo dobrym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, biotyny oraz pierwiastków śladowych: cynku, miedzi, manganu i selenu
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. obniżają poziom cholesterolu
2. zapobiegają zaparciom i nowotworom jelita grubego
3. utrzymują odpowiedni poziom cukru we krwi
4. zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca
5. zapobiegają powstawaniu kamicy żółciowej

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Otręby są pożądanym składnikiem diety odchudzającej. Zawierają wiele składników odżywczych, ale przede wszystkim duże ilości włókien roślinnych (błonnika), które na długo powodują uczucie sytości, a także zapobiegają zaparciom i dolegliwościom jelitowym (zespół jelita drażliwego i uchyłkowatość). Osoby, które zwykle spożywają mało błonnika mogą odczuwać po wprowadzeniu go do diety pewien dyskomfort - uczucie pełności w dole brzucha i wzdęcia. Jednak dolegliwości te szybko ustępują i jelita odzyskują zdolność prawidłowego trawienia, poprawia się perystaltyka, szybciej usuwane są zalegające produkty przemiany materii, a także zwiększa się przyswajalność cennych składników pokarmowych.
Przy problemach z nadwagą warto rozważyć uwzględnianie otrąb w diecie również poza weekendami, ponieważ włókna roślinne normalizują poziom glukozy we krwi oraz, co szczególnie ważne, błonnik powoduje spowolnienie wchłaniania węglowodanów ze światła jelita. W efekcie zmniejsza się wydzielanie insuliny, której nadmierne ilości prowadzą do magazynowania nadwyżek energetycznych w postaci tkanki tłuszczowej.

POMARAŃCZE

Do koktajlu w diecie weekendowej najlepiej używać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. W sprzedaży są małe pomarańcze przeznaczone na sok i duże deserowe. Żeby otrzymać potrzebną do przygotowania eliksiru ilość soku wystarcza zwykle jednokilogramowa siatka małych pomarańczy, ale pod warunkiem, że są świeże. Jeśli użyjemy większych owoców to zwykle z jednej dużej, ciężkiej pomarańczy też można uzyskać ilość soku, która wystarczy na jedną porcję koktajlu. Do otrzymania szklanki soku wystarczy w zupełności zwykła wyciskarka ręczna, jednak po przejściu na dietę strukturalną i w wypadku częstszego przygotowywania eliksirów pomocna będzie specjalna elektryczna wyciskarka do cytrusów.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

100g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego zawiera przeciętnie 46 kcal, 0,7g białka, 0,2g tłuszczu i 9,4g węglowodanów. Sok pomarańczowy jest bogatym źródłem witaminy C, tiaminy, kwasu foliowego, niacyny, potasu i magnezu.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. wzmacniają odporność organizmu
2. mają działanie przeciwwirusowe
3. obniżają poziom cholesterolu we krwi
4. zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów
5. zwiększają płodność

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Flawony zawarte w pomarańczach wraz z naturalną witaminą C zwiększają odporność organizmu na przeziębienia. Jest to szczególnie ważne dla osób, dla których niemal każda kuracja odchudzająca kończy się osłabieniem i infekcją.
Pektyny, które znajdują się w miąższu pomarańczy bardzo skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Z tego powodu nie powinno nie należy przecedzać soku, lepiej jeśli będzie bardziej zagęszczony. Jeśli w wyciskarce do cytrusów występuje sitko o niewielkich oczkach, dodajmy po prostu do soku trochę pozostałego na nim miąższu.

SOK POMIDOROWY

Sok pomidorowy jest cennym źródłem bardzo skutecznego przeciwutleniacza – likopenu.
Co ciekawe obróbka termiczna pomidorów nie pozbawia likopenu jego zdrowotnych właściwości. W przetworach pomidorowych, szczególnie tych zagęszczonych występuje nawet w większych ilościach, niż w świeżych owocach. Mimo, iż potocznie zalicza się pomidory do warzyw, ściślej, są to owoce z rodziny jagodowych.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

100g soku pomidorowego zawiera przeciętnie 13 kcal, 0,8g białka, 0,1g tłuszczu i 2,6g węglowodanów. Sok pomidorowy to bogactwo wielu minerałów m.in. potasu, wapnia, magnezu, a także cynku i miedzi.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
2. oczyszcza organizm z tlenków azotu
3. zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Skok pomidorowy jest niskokaloryczny, natomiast dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Koktajl na soku pomidorowym zalecany w diecie weekendowej jest tak skomponowany, aby dostarczyć przy minimalnej dawce kalorii wiele cennych minerałów i przeciwutleniaczy. Jego zadaniem jest również pobudzanie przemiany materii oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

SIEMIĘ LNIANE

Len był roślina znaną i uprawianą już 6000 lat p.n.e. w Mezopotamii. Był używany głównie do wyrobu tkanin, ale już starożytni Grecy znali jego cenne właściwości lecznicze. W średniowiecznej Francji ustanowiono nawet prawo nakazujące poddanym spożywanie nasion lnu w celu utrzymaniu zdrowia. W Indiach od wieków uważa się, że spożywanie nasion lnu to najprostsza droga do dobrego zdrowia i długowieczności.
Do koktajlu można używać całych nasion, wtedy należy miksować całość dłużej na najwyższych obrotach. W sklepach dostępne są również ziarna mielone. Możemy również zmielić wcześniej siemię lniane w młynku do kawy. Ważne, aby nasiona całe, a zwłaszcza mielone, przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu, ponieważ światło i powietrze powodują utlenianie cennych, zawartych w nich związków.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

100g ziaren lnu zawiera przeciętnie 398 kcal, 24g białka, 30,9g tłuszczu i 44,6g węglowodanów, z czego 38,6 to węglowodany nieprzyswajalne. Są cennym źródłem potasu i magnezu oraz witamin B6, kwasu foliowego i dużej ilości witaminy E (około 56mg). Siemię lniane, to także doskonałe źródło NNKT czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają zarówno kwas linolowy, jak i kwas linolenowy.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. leczy wrzody żołądka
2. obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi
3. reguluje poziom cholesterolu
4. fitoestrogeny zawarte w siemieniu zapobiegają nowotworom piersi oraz łagodzą dolegliwości związane z menopauzą
5. witamina E wraz z kwasami tłuszczowymi oraz flawonoidami chronią serce i naczynia krwionośne przed niszczącym działaniem wolnych rodników
6. zapobiega zaćmie

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zwane są również witaminą F i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. NNKT są konieczne do wzrostu i prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych, układu odpornościowego, utrzymania równowagi hormonalnej oraz utrzymania elastycznej skóry. Niedobór tych kwasów w diecie powoduje suchość skóry, zakrzepicę, problemy ze wzrokiem i trudności w zapamiętywaniu.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są koniecznym składnikiem diety odchudzającej ponieważ zwiększają metabolizm, usuwają nadmiar wody z tkanek oraz regulują procesy uwalniania energii z tkanki tłuszczowej. Wiele badań wykazało, że dodanie do typowej diety NNKT, na przykład w postaci oleju lnianego, powoduje spadek masy ciała u osób z nadwagą.

TRUSKAWKI

Truskawki to wyjątkowo smaczne owoce. Niestety sezon na te najbardziej wartościowe trwa bardzo krótko, najwyżej około miesiąca. Na szczęście owoce bardzo łatwo zamrozić, a proces ten nie umniejsza ich walorów smakowych, ani odżywczych.
Truskawki są niskokaloryczne, ale bardzo bogate w minerały, witaminy i przeciwutleniacze.
W diecie odchudzającej są więc bardzo pożądanym składnikiem.
Truskawki w odchudzaniu weekendowym możemy zastąpić innymi owocami np. czarnymi jagodami, malinami, czarnymi porzeczkami lub wiśniami. Kaloryczność tych owoców jest podobna, różnią się oczywiście ilością witamin i działaniem leczniczym, dlatego wybierzmy je dla siebie indywidualnie kierując się własnymi problemami zdrowotnymi, upodobaniami smakowymi lub po prostu dostępnością danych owoców.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Truskawki zawierają w 100g około 30 kcal, 0,8g białka, 0,4g tłuszczu i 7,2g węglowodanów. Są bogate w witaminę C zawierają jej aż 62mg, czyli więcej niż pomarańcze. Co ciekawe mrożone truskawki prawie nie tracą witamin (mrożone zawierają 60mg witaminy C), a obecność prowitaminy A pod wpływem mrożenia nawet się zwiększa. Mrożone owoce nie ustępują więc świeżym pod względem zawartości składników odżywczych. Truskawki są ponadto bogate w witaminę K, kwas foliowy, potas, cynk i mangan
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. mają właściwości przeciwwirusowe
2. oczyszczają organizm z tlenków azotu
3. wzmacniają układ odpornościowy
4. zapobiegają nowotworom
5. łagodzą objawy łuszczycy

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Duże dawki witaminy C mają potwierdzone właściwości odchudzające. Dotyczy to jednak witaminy C w naturalnej postaci, ponieważ syntetyczna pobudza nadmiernie apetyt. Stwierdzono, że dla zdrowia dużo cenniejsze jest 50mg naturalnej witaminy C, niż nawet cztery razy większa dawka jej syntetycznego odpowiednika. W odchudzaniu weekendowym dostarczamy dziennie około 300mg naturalnej witaminy C, jest to ilość imponująca, która wraz z zawartymi w truskawkach i pomarańczach przeciwutleniaczami ma ogromne znaczenie dla regeneracji, wzmocnienia odporności i odmładzania .
Owoce te mają także właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Związki występujące w truskawkach łączą się ze szkodliwymi tlenkami azotu, znajdującymi się w żywności i wypłukują je z organizmu.

WIŚNIE

W odchudzaniu weekendowym polecam wiśnie szczególnie tym osobom, którym zależy na młodej, jędrnej skórze, ponieważ mają silne właściwości odbudowujące kolagen. Są to owoce dość kwaśne, dlatego najlepiej miksować wiśnie z dodatkiem mleka sojowego dosładzanego cukrem trzcinowym. Wersja z jogurtem lub kefirem może być dla niektórych osób zbyt kwaśna. Poza tym soja jeszcze bardziej potęguje odmładzające właściwości koktajlu, czyniąc go prawdziwym eliksirem młodości.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Wiśnie zawierają w 100g około 47 kcal, 0,5g białka, 0,2g tłuszczu i 17,6g węglowodanów. Są również źródłem witaminy C (12mg), beta-karotenu, kwasu foliowego, fosforu oraz cynku i manganu. Stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. wzmacniają układ odpornościowy
2. uszczelniają naczynia krwionośne
3. mają działanie przeciwwirusowe
4. flawony zawarte w wiśniach są silnym przeciwutleniaczem
5. leczą skazę moczanową i reumatyzm
6. są korzystne w alergii, ponieważ blokują uwalnianie histaminy
7. mają właściwości odmładzające

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Nie ma dowodów na to, że wiśnie w jakiś szczególny sposób wpływają na proces odchudzania. Mają jednak bardzo ważną zaletę. Są owocem szczególnie polecanym w kuracjach odmładzających, ponieważ związki w nich zawarte dość intensywnie stymulują produkcję kolagenu, dzięki czemu wygładzeniu ulegają zmarszczki i poprawia się gęstość skóry.
Dlatego osoby, którym szczególnie zależy nie tylko na odchudzeniu, ale także zachowaniu jędrnej skóry, powinny częściej zastępować truskawki wiśniami. Polecam je również osobom z delikatnymi naczyniami krwionośnymi, ponieważ flawony zawarte w wiśniach skutecznie je wzmacniają.

WODA MINERALNA

Woda to podstawowy składnik ciała, stanowi około 2/3 jego masy i bierze udział we wszystkich procesach jakie zachodzą w organizmie. Dlatego rzeczą niezwykle istotną jest to, jaką wodę pijemy? W kranie woda jest zwykle złej jakości, zanieczyszczona nie tylko chemikaliami, ale również mikroorganizmami chorobotwórczymi, dlatego nie powinno się jej pić bez uprzedniego przegotowania. Do przyrządzania ciepłych napojów można korzystać z przefiltrowanej i przegotowanej wody z kranu, natomiast do bezpośredniego spożycia wybierać nisko i średniozmineralizowane wody butelkowane. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest woda niegazowana lub z niewielką, naturalną zawartością CO2. Ponieważ nie wszystkim odpowiada smak „zwykłej” wody można spróbować dodawać do niej świeży sok cytrynowy, co nie tylko wpłynie korzystnie na jej walory smakowe, ale również będzie miało dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Woda nie zawiera związków organicznych, a więc nie zawiera również kalorii. W zależności od tego jaką wodę wybierzemy różna jest w niej zawartość składników mineralnych. Wody źródlane zawierają ich niewiele dlatego polecane są małym dzieciom oraz osobom ze schorzeniami nerek. Dla dorosłej zdrowej osoby najkorzystniejsze do codziennego spożycia są wody mineralne nisko i średniozmineralizowane o niewielkiej zawartości sodu. Wody wysokozmineralizowane, to najczęściej wody lecznicze i dlatego najlepiej spożywać je z umiarem uwzględniając wskazania zdrowotne.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

1. niewystarczająca ilość wody w diecie powoduje zaparcia i gromadzenie toksyn
2. osoby spożywające duże ilości mięsa powinny pić również duże ilości wody, aby łatwiej pozbyć się z organizmu nadmiaru kwasu moczowego
3. woda od wieków stosowana jest jako lek w kamicy nerek, ponieważ zapobiega powstawaniu złogów wapnia
4. wody mineralne zawierające magnez i wapń zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca
5. w zależności od składu wody mineralne dostarczają wielu cennych, łatwo przyswajalnych pierwiastków, których niedobory często występują w diecie współczesnego człowieka.

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Bez wody nie ma życia, ale nie ma również odchudzania. Woda usuwa z organizmu nagromadzone toksyny i reguluje wiele procesów metabolicznych. Wody mineralne z zawartością magnezu wspomagają prawidłowy metabolizm węglowodanów, a także mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy, co zapobiega częstemu podczas odchudzania obniżeniu nastroju.
Czystą, dobrą wodę mineralną możemy pić na dietach odchudzających w zwiększonych ilościach. Co ciekawe picie dużych ilości wody nie powoduje jej zwiększonego zatrzymywania w ustroju, a nawet obserwuje się reakcję odwrotną. Zdrowe osoby pijące duże ilości wody nie skarżą się na opuchnięcia i nadmierne gromadzenie wody w tkankach. Te objawy zdecydowanie częściej obserwuje się u osób pijących za mało wody.
Picie dużych ilości chłodnej wody skutecznie przyspiesza metabolizm, dlatego, że organizm zmuszony jest podgrzać wypijaną wodę do temperatury ciała. Jak większość z nas pamięta ze szkoły 1 kaloria to ilość energii jaka jest potrzebna do podgrzania 1grama wody o jeden stopień Celsjusza. Warto policzyć ile dodatkowych kalorii możemy w ten sposób spalić bez ruszania się z fotela.

ZARODKI PSZENNE

Zarodki pszenne otrzymuje się z dolnej części ziarna pszenicy, z miejsca, z którego wyrasta kiełek. W procesie oczyszczania ziarna do produkcji białej mąki zarodki wraz z otrębami są odrzucane, co powoduje, że biała mąka jest pozbawiona najwartościowszych składników. Na szczęście coraz częściej w sklepach można kupić nie tylko otręby, ale także niezwykle bogate w witaminy i minerały zarodki pszenne. Ten niezwykle cenny produkt diety strukturalnej można bez przesady nazwać naturalnym koncentratem multiwitaminowym, który dodatkowo zapewnia duże dawki związków mineralnych. Zarodki pszenne zawierają w takiej samej ilości co oczyszczona mąka od kilku do kilkudziesięciu razy więcej witamin i minerałów:


Mąka oczyszczona 100g


Zarodki pszenne 100g
Witamina E (mg) 0,3 24,7
Witamina B1 (mg) 0,06 2,00
Witamina B2 (mg) 0,03 0,72
Witamina B6 (mg) 0,7 4,5
Niacyna (mg) 0,18 4,00
Kwas foliowy (mg) 10,0 520,00
Potas (mg) 108 837
Wapń (mg) 15 69
Magnez (mg) 10 250
Żelazo (mg) 1,3 8,0
Cynk 1050 12000
Miedź 170 950
Mangan 538 11420
Selen 19 110
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:

Zarodki pszenne zawierają w 100g 312 kcal, 26,6g białka, 9,2g tłuszczu i 48,1g węglowodanów, z czego 17,8 to węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik. Niezwykle bogatą zawartość witamin i minerałów w zarodkach przedstawia zamieszczona wyżej tabelka.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

* witamina B1 chroni przed zapaleniami stawów i depresją oraz przed rozwojem katarakty
* witamina B6 przywraca równowagę hormonalną, chroni przed infekcjami i hamuje wzrost komórek nowotworowych
* biotyna pomaga utrzymywać stały poziom cukru we krwi
* cholina obniża poziom cholesterolu oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
* witamina E zwana witaminą młodości jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega m.in. chorobom serca, zapaleniom stawów, cukrzycy, nowotworom zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą, łagodzi dolegliwości dermatologiczne oraz zwiększa odporność na wirusy

WPŁYW NA ODCHUDZANIE:

Zarodki pszenne są produktem niezwykle korzystnym dla osób odchudzających się, ponieważ zapobiegają niedoborom naturalnych witamin i minerałów, co jest niestety częste w dietach niskokalorycznych, a niejednokrotnie stanowi przyczynę problemów z przemianą materii i skłonności do tycia. Dodanie do koktajli nawet niewielkich ilości zarodków pszennych uchroni nas przed niedoborami ważnych składników, dostarczając jednocześnie niewiele kalorii. Idealne połączenie ważnych witamin i minerałów powoduje, że mogą one zostać w pełni wykorzystane przez organizm. Na przykład witamina B6, aby mogła zostać w pełni wykorzystana przez organizm, potrzebuje magnezu, witamina E najlepiej działa w obecności selenu, manganu i witamin z grupy B.

Konsekwencją niedoborów niezbędnych składników pokarmowych w niewłaściwej diecie odchudzającej jest efekt jo-jo oraz napady „wilczego głodu”, którego powodem jest konieczność uzupełnienia nie tyle kalorii, co niezbędnych składników odżywczych, bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zarodki pszenne najskuteczniej chronią przed atakami niepohamowanego głodu.

PS. JEŻELI NIE MASZ CZASU NA DIETY TO KUP SOBIE NAJTAŃSZE I NAJSKUTECZNIEJSZE TABLETKI TUTAJ MASZ LINK
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 10:32, 08 Lut 2016    Temat postu:

Mi najbardziej smakują banany, ale szkoda, że nie można w sokowirówce przygotować z nich soku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> *Koktajle*
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin