Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

MLEKO SOJOWE
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Napoje *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
monique
Adminka
Adminka



Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice

PostWysłany: Śro 9:46, 20 Cze 2007    Temat postu: MLEKO SOJOWE

mleko sojowe własnej roboty ( przepis kasi)

- 1 szkl soi
- 5 szkl wody
Namoczyć soję w tej wodzie na noc, rano przepuścić przez maszynkę , z powrotem dodać do wody w której się moczyła, niech odstoi się jeszcze 2 godziny.Potem zagotowujemy i gotujemy 20 min wolno, mieszając. Uwaga trzeba dobry i spory garnek, bo przypala się i rośnie! Potem odcedzamy przez sitko i mamy bielutke mleko sojowe.Ja jeszcze tę papkę na sitku przelewam zagotowaną wodą troszkę, żeby uzupełnić to, co się wygotowało.Wychodzi litr mleka, wg przepisu można dodać cukier waniliowy do smaku

PS. NAJLEPSZY TEMAT NA TYM FORUM - PONAD 166.000 ODWIEDZIN
KLIKNIJ TUTAJ


Ostatnio zmieniony przez monique dnia Pią 2:32, 02 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BEAMI
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 25 Gru 2008
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zielonka

PostWysłany: Pią 0:40, 26 Gru 2008    Temat postu:

A to co zostaje na sitku możemy użyć do robienia kotletów sojowych, z tofu i innych :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SylwiaO
koktajlowa specjalistka
koktajlowa specjalistka



Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 303
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:45, 08 Maj 2009    Temat postu:

MLEKO SOJOWE I KOTLETY SOJOWE
(przepis z żegiestowskiego ośrodka wczasów strukturalnych)

MLEKO SOJOWE
NA NOC NAMOCZYĆ SZKLANKĘ SOI W DUŻEJ ILOŚCI WODY. SOJĘ KUPUJCIE PAŃSTWO W DOBRYCH SKLEPACH ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ, BĘDZIECIE MIELI PEWNOŚĆ, ŻE MACIE PRODUKT NAJLEPSZEJ JAKOŚCI.
RANO WODĘ ODLEWAMY A SOJĘ PRZEPŁUKUJEMY. WRZUCAMY SOJĘ DO MALAKSERA LUB MIKSERA DO KOKTAJLI, DODAJEMY 2 SZKLANKI WODY I MIKSUJEMY NA BIAŁĄ, GŁADKĄ MASĘ. W GARNKU ZGOTOWUJEMY
1 LITR WODY, PO ZAGOTOWANIU DODAJEMY ZMIELONĄ SOJĘ I GOTUJEMY, OD MOMENTU ZGOTOWANIA OK 5 MINUT.
UWAGA! PODCZAS GOTOWANIA POWSTAJE DUUUŻO BIAŁEJ PIANY, MUSIMY PODCZAS GOTOWANIA POLEWAĆ JĄ CIENKIM STRUMIENIEM WODY.
PO UGOTOWANIU PRZECEDZAMY SOJĘ PRZEZ SITKO WYŁOŻONE GAZĄ. PO PRZESTUDZENIU DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI I CUKRU. PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE. TO, CO ZOSTAŁO NAM NA SITKU, TO OKARA, Z KTÓREJ ROBIMY KOTLETY SOJOWE.

KOTLETY SOJOWE
DO OKARY DODAJEMY SÓL,ODROBINĘ PIEPRZU, JAJKO I DO WYBORU, CZOSNEK, NATKĘ PIETRUSZKI, KOPEREK LUB CO TAM KOMU PRZYJDZIE DO GŁOWY. FORMUJEMY KOTLETY, TAK JAK MIELONE. OBTACZAMY W ZWYKŁYCH PŁATKACH KUKURYDZIANYCH. PRZED OBTOCZENIEM PŁATKI LEKKO ROZGNIATAMY RĘKĄ. SMAŻYMY NA ŁYŻCE OLIWY, KRÓTKO, BO OKARA JEST JUŻ UGOTOWANA. PODAJEMY Z SURÓWKĄ NP. Z KISZONEJ KAPUSTY.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 19:45, 18 Paź 2009    Temat postu: mi wyszło dobre

Bardzo dobre - dołożyłam 2 lyżki miodu (ciut za dużo, pewnie starczyłoby półtora)i cukier waniliowy .
Przesadziłam trochę z wodą - mam całą butelkę 1 litrową i jescze kubek.
Ale wyszło dobre jestem z siebie taka dumna.
Jutro może zrobię kotlety.
A może ktoś ma doświadczenia z serkiem tofu. Jak to zrobić.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasandra
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:29, 18 Paź 2009    Temat postu:

Tofu można zrobić bardzo łatwo. Mleko sojowe trzeba zagotować, wyłączyć gaz, do gorącego mleka wlać wyciśnięty wcześniej sok z 3-4 cytryn, zamieszać i po chwili mleko zacznie się ścinać. należy poczekać jeszcze kilka minut, potem ścięte mleko odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub sciereczką, tak jak twarożek swojej roboty.

Robiłam takie tofu i wyszło bardzo dobre. Można je użyć do naleśników z kaszą gryczaną zamiast białego sera.

Przepis pochodzi ze strony [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 21:42, 18 Paź 2009    Temat postu:

dzięki bardzo , na stronie którą podałaś jest super wszystko pokazane.
krok po kroku.
Dziś zrobiłam tylko mleko , ale za 2-3 dni zrobię więcej i z części zrobię tofu
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 10:48, 20 Paź 2009    Temat postu: tofu niestety nie wyszło

Ale zrobiłam dobre kotlety:
okara ,jajko ,pietruszka,podduszona cebulka i papryka, starty ser żółty(trochę nie strukturalny chyba) otręby i mix który zrobiłam po sugesti którejś z Was (słonecznik,dynia,sezam i pł.migdałowe) olej z pestek winogron.
Uformowałam kotleciki i zapiekłam w piekarniku.
Dobre - trochę się kruszą -a;le smaczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorunia
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południe kraju

PostWysłany: Sob 11:03, 13 Lut 2010    Temat postu: Re: MLEKO SOJOWE

monique napisał:
mleko sojowe własnej roboty ( przepis kasi)

- 1 szkl soi
- 5 szkl wody
Namoczyć soję w tej wodzie na noc, rano przepuścić przez maszynkę , z powrotem dodać do wody w której się moczyła, niech odstoi się jeszcze 2 godziny.Potem zagotowujemy i gotujemy 20 min wolno, mieszając. Uwaga trzeba dobry i spory garnek, bo przypala się i rośnie! Potem odcedzamy przez sitko i mamy bielutke mleko sojowe.Ja jeszcze tę papkę na sitku przelewam zagotowaną wodą troszkę, żeby uzupełnić to, co się wygotowało.Wychodzi litr mleka, wg przepisu można dodać cukier waniliowy do smaku


Tylko po co dodawać chemię - cukier waniliowy, a właściwie to wanilinowy nie ma nic wspólnego z prawdziwą wanilią i nie jest strukturalny.
Jeśli już komuś brakuje takiego smaku to proponuję zrobić nalewkę waniliową własnej roboty (strąk wanilii macerujemy w czystej wódce lub spirytusie - przepisy w Internecie) i używać jej ostrożnie do aromatyzowania potraw.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Esflores
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 05 Cze 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:16, 05 Cze 2011    Temat postu: mleko sojowe

w dobrej ceni i dobrej jakości mleko sojowe w proszku można kupić na allegro.pl. Warty polecenia jest sprzedawca DorciaL81
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iska
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 18 Paź 2011
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:11, 18 Paź 2011    Temat postu:

Nareszcie nie będę przepłacać za mleko sojowe, 10 zł za litr to lekka przesada. Dziś zrobiłam mleko według waszego przepisu wyszło mi 1 l i szklanka. Kupuje soje w sklepie z ze zdrową żywnością i nie modyfikowaną genetycznie. Pozdrawiam :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcheweczka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 05 Gru 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:29, 05 Gru 2013    Temat postu:

Ooo, super! Nie znałam takiego przepisu i z chęcią go wypróbuję ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cygnus
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:01, 26 Mar 2014    Temat postu:

Jadłem serek Tofu, ale robiła koleżanka. Strasznie nie dobry... Mleko sojowe uwielbiam, ale ten serek jest okropniasty :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Madzik
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 07 Lut 2013
Posty: 450
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krakow

PostWysłany: Czw 11:29, 27 Mar 2014    Temat postu:

Tofu samo w sobie moze i jest niesmaczne dla niektórych, ale warto spojrzeć na niego jako polprodukt, z którego dopiero tworzy się dania, marynujac je, smażąc, miksując na pasty słodkie (wtedy koniecznie z sokiem z cytryny) i słone. Możliwości jest bez liku :-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cygnus
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:42, 08 Kwi 2014    Temat postu:

Może masz rację. Ale mam strasznie nieprzyjemne wspomnienia po próbowaniu tego specyfiku Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majmaj
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 06 Sie 2014
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:35, 06 Sie 2014    Temat postu:

Nie, nie. Tofu jest okropne. Nie potrafiłam tego przełknąć. Mleko sojowe jak najbardziej ok. Ale nie Tofu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Napoje *
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin