Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chleb razowy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Przekąski *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olimpia
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:31, 17 Gru 2008    Temat postu: Chleb razowy

Składniki: (na formę od keksu)
4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej- ja używam 2 szkl. mąki orkiszowej i 2 szkl. mąki pszennej oczywiście obie pełnoziarnistej.Używam orkiszu bo ma lecznicze działanie na nasz organizm!!!
25 dag drożdży- 1/4 paczki
1 łyżeczka soli morskiej- płaska
1/2 łyżeczki melasy trzcinowej
1 i 1/2 szkl.wody ciepłej- może być potrzebne troszkę więcej wody do 1 i 2/3
ziarna po parę łyżek według uznania i gustu ja używam słonecznik, siemię lniane, dynię. Można dodać też orzechy. A wierzch posypuję makiem. Można używać do posypania sezam będzie bardziej strukturalnie.

Wykonanie:
do miski wsypać mąkę, sól, ziarna i wymieszać łyżką. pokruszyć drożdże. przygotować ciepłą, ale nie gorącą wodę i wymieszać w niej melasę. Do miski lać powoli wodę i wymieszać wszystko. Masa nie powinna być zbyt mokra ani sucha. Jeśli jest zbyt mokra dosypać mąki. W misce pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i posypać makiem lub sezamem. Piec ok. 40-50 min. max 60 min w temp. ok 180 C. Ja piekę na początku w niższej temperaturze, a pod koniec pieczenia ok 15 min przed wyłączeniem podwyższam temperaturę. Skórka ma być zarumieniona.
Dla wiadomości podaję że chleb jest pyszny i zdrowy i robi się go szybko- ja robię go w przerwach między reklamami Very Happy. Ale mój pierwszy chleb nie był zbyt udany twardy i mało słony! Więc nie zrażajcie się miłe Panie. Za trzecim razem na pewno się uda. Jeżeli był za twardy tz. że trzeba dodać troszkę więcej wody i zmniejszyć temperaturę pieczenia. Ja wciąż eksperymentuje z tym chlebem i zmieniam a to mąki a to ziarna. Ostatnio zrobiłam z mąki żytniej Smile Pycha!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
forencka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 2:00, 26 Mar 2009    Temat postu: Chlebek

Jakby komuś nie wyszedł, to ja robię tak - i zawsze wychodzi tzn. 2 razy ;).
Na dwie keksówki:
1 kg mąki pełnoziarnistej (może być inna oczywiście)
150 g otrębów pszennych czasem też dodaję zarodki - jak dostanę
paczuszka słonecznika albo dyni albo kto co lubi
świeże drożdże kostka
łyżka cukru
łyżka soli
ok. 3 szklanek ciepłej wody
Zaczyn: szklanka wody, do tego pokruszyć drożdże, ,dodać łużkę cukru i mąki, odstawić. Jak zaczną szaleć wlać drożdże do miski z pomieszanymi suchymi składnikami i solą, zamieszać i dolewać wody, aż do uzyskania luźnej, kleistej konsystencji, nie wodnistej absolutnie. Odstawiamy, niech sobie podwoi objętość. Mieszamy znowu, przelewamy (raczej przerzucamy) do foremek albo jednej dużej i znów czekamy aż urośnie, ,po czym do pieca na 50 minut w temperaturze 200 st. C (oryginalne zalecenie: 40 min 200C, 20 min 180C, ale opcja dla leniwych też działa). POtem spryskać albo nakryć mokrą ściereczką aby nie był twardy z wierzchu i mamy chleba, że ho ho ;)


Ostatnio zmieniony przez forencka dnia Czw 2:00, 26 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malaga
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 630
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:02, 26 Mar 2009    Temat postu:

Mmmm... brzmi pysznie i chętnie bym wypróbowała, tyle, że mój facet nie przepada za chlebem razowym, a ja jem chleb 4 razy w tygodniu po 1, góra 2 kromki...
A próbwałaś go zamrażać? jak potem smakuje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
forencka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 15:13, 26 Mar 2009    Temat postu:

Nie próbowałam, ,ale podejrzewam, że nie powinno być problemu - to właściwie normalny chleb, a chlebek mrożenie lubi ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malaga
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 630
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:27, 26 Mar 2009    Temat postu:

Dzięki, w weekend spróbuję znależć chwilę, żeby go upiec :)
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Goya
adeptka koktajlowa
adeptka koktajlowa



Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA

PostWysłany: Pią 0:39, 27 Mar 2009    Temat postu:

ja juz od jakiegos czasu sie przykladam, zeby wogole jakis chlebek upiec, wiec moze wyprobuje ten przepis...
dziewczyny jak cos to dzielcie sie wrazeniami i efektami
ciekawa jestem Waszych opinii
Powrót do góry
Zobacz profil autora
forencka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 12:19, 27 Mar 2009    Temat postu:

Z mąki pszennej tortowej wyszedł mi o "sklepowej" konsystencji ;), z pełnoziarnistej (+otręby i zarodki pszenne) jest kluchowaty, ale i tak mi smakuje bo wiem jaki zdrowiutki :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ebru
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:16, 09 Lut 2011    Temat postu:

Czy chleb na zakwasie będzie się wliczał jako strukturalny? Czy lepsze są drożdże?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Noelka
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 443
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 10:07, 18 Lut 2011    Temat postu:

Oczywiście, ze tak. zakwas to nic innego jak dzikie drożdże. Na pewno jest jeszcze zdrowszy niż na drożdżach piekarskich, ale jak zawsze przy zakwasie trzeba sobie pieczenie rozłożyć w czasie, musi mieć czas, żeby wyrastać. Na zwykłych drożdżach są zdecydowanie szybsze w realizacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koktajlek
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 25 Lut 2012
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z bliska i z daleka

PostWysłany: Wto 13:01, 28 Lut 2012    Temat postu:

Zrobiłam a właściwie mąż upiekł chlebek z przepisu forencka, wyszedł pyszny i zjedzony do końca.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 12:46, 15 Maj 2017    Temat postu:

Aż sam spróbuję!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Przekąski *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin