Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

poradnik zdrowego odżywiania
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Archiwum *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 20:04, 28 Lip 2007    Temat postu: poradnik zdrowego odżywiania

Pomyślałam o takim temacie przy okazji wątpliwości związanych z ziarnami - co jak stosować i dlaczego. Co jest dobre a co nie.
Piszcie dziewczyny.
Oto pierwsza garść porad.

Organizm potrafi syntetyzować 14 aminowkwasów, zaś 8 musi być dostarczona z pożywieniem. Spożywanie pokarmu jednostronnego może zaburzyć równowagę.
Korzystne jest łączenie roślin strączkowych z ryżem, kukurydzą lub pszenicą aby uzupełnić brakujący aminowkas - metioninę.
W pszenicy brakuje lizyny więc można ją łączyć z kaszą gryczaną.
Szczególnie korzystne połączenia stanowią zboża z warzywami, strączkowymi lub grzybami oraz warzywa z nabiałem, tłuszczem, rybą, zbożem.
Nie należy łączyć nabiału czy mięsa z produktami zbożowymi, ziemniakami ani cukrem.
Pokarmem najlepiej zrównoważonym jest ziarno pszenicy ale ponieważ jest w nim za mało tłuszczu więc należy dodać olej najlepiej tłoczony na zimno lub nasiona oleiste (pestki słonecznika, dyni)

Przy nietolerancji surowych owoców i warzyw może pomóc post na soku z marchwi i wywarach jarzynowych. Po ok. 4 dniach występuje biegunka i od tego czasu można już jeść wszystko łącznie z cebulą i chrzanem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ainoh7
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kATOWICE

PostWysłany: Sob 20:15, 28 Lip 2007    Temat postu:

a skad takie rady wziełas?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 20:21, 28 Lip 2007    Temat postu:

z książki Ewy Dąbrowskiej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ainoh7
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kATOWICE

PostWysłany: Sob 20:25, 28 Lip 2007    Temat postu:

ok. dzieki to mam prosbe jak ktos cos fajnego znajdzie niech to napisze ale też poda żródło ok? zeby było wiadomo...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 20:40, 28 Lip 2007    Temat postu:

o tym łączeniu pokarmów muszę powiedzieć, że działa, od wielu lat nie łączę mięsa z ziemniakami, kaszą, chlebem i dużo lepiej się czuję. Wcześniej po takim obiedzie czułam że się napchałam jak bąk i zaraz chciało mi się spać a teraz mogę zjeść sporo i tego efektu nie ma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sailchuach
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 554
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 20:51, 28 Lip 2007    Temat postu:

Ja też nie łączę (staram się), a wzięłam to z diety Diamondów
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ainoh7
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kATOWICE

PostWysłany: Nie 8:27, 29 Lip 2007    Temat postu: NO TO MOZE COS CIEKAWEGO O TYM NASZYM AWOKADO :)

Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo-zielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu.

W 100 g awokado znajdują się:
kalorie: 221 kcal
błonnik: 6,3 g
węglowodany: 0,4 g
tłuszcze: 23,5 g (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych)
białka: 1,9 g
woda: 66 %
witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H), kwas pantotenowy
substancje mineralne: wapń, potas i fosfor

Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.

Owoc znajduje także różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych:
wegetariańskie sushi (Japonia/Kalifornia)
napoje mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate, Brazylia)
pasta z awokado (guacamole, Meksyk)

Odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.
Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.


źródło - [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Nie 16:20, 29 Lip 2007    Temat postu:

Niedoceniana rola enzymów w naszym organiźmie.
dzielimy je na:

trawienne - wytwarzane przez narządy trawienne, aby wspomagać proces trawienia
metaboliczne - wytwarzane przez komórki ciała, do wykonywania przeznaczonych um zadań
pokarmowe - znajdują się we wszystkich surowych pokarmach i produktach fermentowanych

Enzymy są konieczne do wszystkich procesów życiowych, powodują pełne strawienie tego, co jemy. Działają głównie w początkowym etapie trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów w środowisku żołądka o odczynie kwaśnym.
W gotowanym pożywieniu brak jest enzymów co nie pozwala na całkowite strawienie pożywienia.
Enzymy są bardzo wrażliwe na temperaturę. Gotowanie, pieczenie, smażenie, podgrzewanie niszczy wszystkie enzymy. Dotyczy to również produktów puszkowanych, pasteryzowanych.
Pozbawione enzymów pożywienie wymusza na organiźmie wykorzystanie do procesów trawienia enzymów metabolicznych, które można porównać do depozytu na koncie. Jeśli ciągle pobiera się pieniądze, szybko można zostać bankrutem. W wypadku enzymów występują choroby zwyrodnieniowe i bardzo szybki proces starzenia. Przekonanie, że pogorszenie stanu zdrowia następuje z wiekiem, nie jest prawdą.
W naszym organiźmie są naturalne substancje (enzymy) które odpowiadają za tempo w jakim się starzejemy.
Amerykański uczony dr Howell twierdzi, że dziś długość życia zależy od tego ile enzymów metabolicznych zużyjemy na trawienie gotowanych pokarmów
żywe enzymy zawierają:
-świeże warzywa i owoce, również soki ale świeżo wyciskane
-kiełki i pędy zbóż i innych roślin
-barszcz kiszony niepasteryzowany
-kiszonki z warzyw i owoców
-miso i sosy sojowe (shoyu i tamari)
-kefi i jogurt najlepiej sporządzony w warunkach domowych robiony z niepasteryzowanego mleka
-owoce suszone moczone
-orzechy,migdały, ziarna słonecznika,pestki dyni,siemie lniane

na podstawie książki Bożeny Żak-Cyran "Energia życia, Energia Pożywienia"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pon 18:31, 30 Lip 2007    Temat postu:

AMARANTUS

Białko tej rośliny jest najlepiej przyswajalne i ma wyższą wartość biologiczną niż mleko.
Zawiera lizynę, jeden z niezbędnych aminokwasów co wśród produktów roślinnych jest rzadkością.
Stanowi żródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz biopierwiastków, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan i witamin A,E,B i C. Nie zawiera glutenu.
W handlu dostępny w postaci nasion, mąki a także popingu (prażonych nasion). Nasiona można stosować jako dodatek do zup, jarzyn gotowanych, sosów.
Dodatek mąki do ciast i chleba nie tylko zwiększa ich wartość odżywczą ale też wpływa na pulchność wyrobu.
Poping nie wymaga obróbki termicznej i stanowi dodatek do gotowych potraw.

QUINOA

Kształtem i smakiem przypomina ziarno zbóż chociaż nim nie jest. Jest to suszony owoc rośliny rosnącej w Boliwii i Peru.
Stanowi źródło pełnowartościowego białka bo zawiera 8 aminokwasów niezbędnych do życia, których organizm nie może wytwarzać.
Jest niskokaloryczna, doskonałe źródło potasu, żelaza, cynku, witamin z grupy B i błonnika. Gotuje się 15 - 20 min i podaje z warzywami, sosami jako dodatek do potraw.

źródło Bożena Cyran "Odnowa na talerzu"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 19:34, 29 Wrz 2007    Temat postu:

SEZAM

nasiona rośliny oleistej o wysokich wartościach odżywczych.
Sezam składa się z 22% białek bogatych w podstawowe aminokwasy, z 52% tłuszczów ( w tym 85%NNKT), 5% soli mineralnych.
Lecytyna i fosfaty obecne w sezamie są cennym pożywieniem dla systemu nerwowego. Prócz tego odżywia wątrobę i nerki, nawilża jelita, tonizuje całe ciało i jest korzystny dla skóry. Zawsze należy rozdrobnić ziarna sezamu, ponieważ twarde ścianki powodują, że jako całość są one niestrawne.
źródło Bożena Cyran "odnowa na talerzu"

Polecam własnej roboty masełko sezamowe.
Zmielić sezam w młynku do kawy i dolać odrobinę wody doprowadzając do konsystencji pasty, w lodówce można trzymać do 3 dni.
Proste, szybkie, pyszny zamiennik masła.
Osobiście bardzo mi smakuje.Polecam gorąco.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Nie 11:23, 27 Sty 2008    Temat postu:

myślę ze to będzie dobry dział na wyjaśnienie sprawy mleka, bo widzę ze często osoby maja wątpliwości i pytają czy może być mleko krowie zamiast sojowego. otóż

"mleko krowie ma dużą zawartość tłuszczu oraz białka zwanego kazeiną, które jest ludziom ciężko strawić. dlatego krowie mleko często powoduje reakcje alergiczne, takie jak astma, ból ucha, katar, wypryski, apatia i drażliwość. ponadto wiele osób nie ma w organizmie enzymu zwanego laktazą, który umożliwia trawienie laktozy czyli cukru zawartego w mleku. jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz mieć wzdęcia, gazy, biegunkę lub zaparcia."

źródło informacji książka pt "Jesteś tym co jesz" Gillian McKeith

Padło również pytanie na forum o mleko owsiane. Oczywiście może być. Mleko owsiane jest pełnowartościowe i lekkostrawne. Zalecane w/w książce jako zamiennik mleka krowiego.

Padło pytanie o owoce których nie ma na liście dozwolonych w diecie strukturalnej. Oczywiście owoce zawierają szereg witamin i składników mineralnych i każdy owoc jest zdrowy.

Liczy się umiar. W wyborze powinniśmy kierować się intuicją. Wiec dlaczego by nie zjeść arbuza którego nie ma na liśice a który jest zdrowy i na pewno jest zdrowszy od gorzkiej czekolady, która na liście jest. po za tym na lisice są ZALECANE produkty, a nie produkty wyłącznie dozwolone.

pozdrawiam i życzę wytrwałości.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Nie 11:25, 27 Sty 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
sailchuach
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 554
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 13:10, 28 Sty 2008    Temat postu:

A dlaczego arbuz jest zdrowszy od gorzkiej czekolady? W arbuzie są tylko cukry i woda przecież. W czekoladzie 99% na pewno jest mniej cukru, poza tym ma dużo magnezu...
Zresztą, co to znaczy, że jest zdrowszy - trudno porównywać produkty z różnych grup, lepiej powiedzieć, że chleb pełnoziarnisty jest lepszy od pszennego itd.
Podstawa to urozmaicenie, a więc jedzenie i czekolady i arbuza, oczywiście w rozsądnych ilościach
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pon 16:54, 28 Sty 2008    Temat postu:

sailchuach napisał:

Zresztą, co to znaczy, że jest zdrowszy - trudno porównywać produkty z różnych grup, lepiej powiedzieć, że chleb pełnoziarnisty jest lepszy od pszennego itd.


no np to znaczy że arbuz jest naturalny nie przetwarzany, no chyba że coś się w tej kwestii zmieniło????? ale mi nic nie wiadomo, a czekolada z tego co wiem naturalna nie jest.

zgadzam się że najlepszy jest umiar. ale jeśli ktoś uważa ze czekolada jest zdrowsza od owoców to sorry, ale nie ma tu mowy o zdrowym odżywianiu.
Powrót do góry
sailchuach
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 554
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 17:11, 28 Sty 2008    Temat postu:

owszem, jeśli jest z uprawy ekologicznej

No ale chyba tylko witarianie polecają jedzenie jedynie produktów surowych, nieprzetworzonych...
ale to nie to forum
Dla ścisłości:
Nie lubię czekolady, jestem wręcz owocożerna, ale patrząc subiektywnie czekolada ma więcej wartościowych składników niż taki arbuz
Nie powiedziałam czekolada, tylko gorzka czekolada, najlepiej 99% - doskonałe źródło magnezu (chyba lepsze niż łykanie magnezu w tabletkach BTW)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
just
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 119
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:16, 28 Sty 2008    Temat postu:

a wg mnie czekolada 99% kakao to 99% natury.
i jeżeli akurat mamy ochotę na czekoladę, nie na arbuza, to widocznie w tej chwili zdrowsza dla nas jest czekolada...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Archiwum *
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin