Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ryż z soczewicą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Dania obiadowe *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
monique
Adminka
Adminka



Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice

PostWysłany: Śro 9:49, 20 Cze 2007    Temat postu: Re: przepisy z soczewicy

Ryż z soczewicą ( PRZEPIS TULKI)

składniki:

120 g soczewicy,
230 g ryżu,
1-2 łyżki oliwy,
woda,
1 cebula,
2 łyżki masła lub oleju,
sól, pieprz,
1 łyżka ziaren sezamowych,
140 ml naturalnego jogurtu,
1 łyżeczka mięty,
1/8 łyżeczki chilli.

przygotowanie:

Do ugotowanej soczewicy dodać odcedzony, moczony przez 30 minut w wodzie ryż. Dobrze wymieszać, dodać sól,
pieprz, 1 lub 2 łyżki oliwy i zalać wodą na wysokość 8 cm od dna garnka. Zagotować, zmniejszyć ogień, zakryć pokrywka i gotować 15 min. Sprawdzić, czy ryż jest gotowy. Jeśli trzeba, gotować jeszcze 5 min.
Cebule pokroić na plasterki i usmażyć na złoty kolor na maśle lub oleju.
Ziarna sezamowe uprażyć na suchej patelni.
Ryz z soczewica przełożyć do miski, przybrać smażona cebulą i posypać ziarnem sezamowym. W osobnej misce podać jogurt wymieszany z miętą i chilli.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kinia
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 9:30, 31 Mar 2008    Temat postu:

coś pokręciłam

Ostatnio zmieniony przez kinia dnia Śro 20:36, 09 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slonce
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 12:49, 01 Kwi 2009    Temat postu: soczewica

Witam! Czy może ktoś mi napisać jaka jest różnica między czerwoną, zieloną .. soczewicą? Zamierzam zapoznać się z tym warzywem, a nawet zaprzyjaźnić - sporo się już dowiedziałam o jej właściwościach dobroczynnych. Również mam pytanie dotyczące czasu i sposobu jej gotowania /przyrządzania. Nic konkretnego w internecie nie znalazłam. Oczywiście poza tym forum :). Pozdrawiam. [/img]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anja
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 2:21, 06 Kwi 2009    Temat postu:

slonce, dość często jem soczewicę, więc może mogę Ci pomóc...
Czerwona jest delikatniejsza od zielonej, bardziej " orzechowa" (nie przychodzi mi do głowy lepsze określenie) w smaku. Gotuje się ją ok. 20 min.Nadaje się na zupę, do ryżu, świetna jest z duszonymi warzywami.
Zielona gotuje się nieco dłużej i bardziej przypomina w smaku groch suszony, nadaje się również na zupę (taką w stylu "grochówka"), na farsze (np. do pierogów - ale one chyba nie są specjalnie strukturalne?), gotuje się ją trochę dłużej - 40 min. do godziny.
Nie należy solić wody, w której się ja gotuje, bo wtedy trwa to wieczność, solisz, kiedy już będzie miękka. Można ją też wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne, szczególnie w przypadku czerwonej. Ja nigdy nie moczę, tylko płuczę na sitku i wrzucam na wrzątek.
Ciekawych i smacznych doświadczeń z soczewicą Ci życzę i pozdrawiam serdecznie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malaga
koktajlowe guru
koktajlowe guru



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 630
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:49, 06 Kwi 2009    Temat postu:

A mi, obojętnie którą robię, zawsze się rozgotuje na papkę... Jest na to jakaś rada?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Joan
arcymistrz koktajli
arcymistrz koktajli



Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 1000
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kunice k/Legnicy

PostWysłany: Pon 20:42, 06 Kwi 2009    Temat postu:

buhahahahahahaa Malaga dobre! Ja co prawda only czerwoną gotowałam, ale również na papkę.... taki tydzień!

Ostatnio zmieniony przez Joan dnia Pon 20:42, 06 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Noelka
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 443
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 22:30, 06 Kwi 2009    Temat postu:

Bo trzeba krótko gotować, czerwona do 20 minut, a zielona około 40. Tak, jak radzi Anja. Czerwoną to lepiej już po 15 minutach sprawdzić, bo czasem 20 to już za długo (warto sobie włączyć czasomierz, brzęczy to idziemy sprawdzić)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anja
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:05, 06 Kwi 2009    Temat postu:

Można posolić troszkę wcześniej wodę, kiedy już będzie praaaawie miękka, ale jeszcze nie papkowata, wtedy się nie rozgotuje! Jeśli oczywiście nie przesadzicie z czasem gotowania. Trzeba sprawdzać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jovisse
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 131
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:18, 02 Maj 2009    Temat postu:

A ja mam takie pytanie... Nigdy nie jadłam soczewicy i nie wiem - czy ją się wrzuca tak od razu na gotująca się wodę, czy trzeba ją gotować w czymś? Skoro jest zagrożenie, że zrobi się papka, to ta soczewica łączy się z wodą i jest taka rzadsza papka? Wychowałam się na ryżach w woreczkach, inny sposób gotowania ziarenek jest mi obcy Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Emulor
koktajlowa specjalistka
koktajlowa specjalistka



Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Sob 9:44, 09 Maj 2009    Temat postu:

Ja płuczę pod wodą na sitku i wrzucam do zimnej wody (soczewica zielona), na wrzatek (czerwona) i sciśle pilnuje czasu gotowania. Dziewczyny jak się wam rozgotuje to nic sie nie stanie bo w jelitach biodostepność pokarmu jest lepsza. Łupinki zostają wiec tak i tak bedą drapać jelita. Nic straconego oprócz waszego samopoczucia przy jedzeniu papowatej zupy, a jak dużo za długo gotowania to i witaminy tracimy..a to kazdy strukturalny beniaminek wie...:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
forencka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 10:56, 11 Mar 2011    Temat postu:

Ja używam soczewicy jako zamiennika ziemniaków np do łososia (+ sos z jogurtu i mielonej papryki), innych ryb i do niestrukturalnych kotletów ;) Niezła jako dodatek do duszonych warzyw. Moja trzyletnia córa uwielbia soczewicę i zawsze zjada ją pierwszą, a potem resztę. Także polecam dla dzieci. Używam brązowej. Siup do garnka z zimną wodą i po 20 min sprawdzam czy dobra. Lubię twardą, ale serwuję papkowatą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 16:39, 24 Lis 2016    Temat postu:

Nie przepadam jakoś za soczewicą. To nie są moje smaki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 14:41, 19 Cze 2018    Temat postu:

Mimo to spróbowałem i nie było takie złe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Dania obiadowe *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin