Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasta dietetyczne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Słodkości *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czarnulka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:42, 01 Kwi 2008    Temat postu: Ciasta dietetyczne

Dziewczęta!
Dostałam parę przepisów na ciasta dietetyczne od mojej dietetyczki. Wprawdzie nie wiem, czy są one do końca strukturalne, ale przecież mogę je Wam również podać. Aha, jeszcze ich nie wypróbowałam - dopiero za 3 tygodnie, jak już będę po diecie...
Ale co tam, może któraś z Was będzie miała ochotę je wypróbować Wink
Przepis poniżej w odpowiedzi, żeby się nie myliło.
Pozdrawiam wszystkie koktajlowiczki.

PS. NAJLEPSZY TEMAT NA TYM FORUM - PONAD 166.000 ODWIEDZIN
KLIKNIJ TUTAJ
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarnulka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:42, 01 Kwi 2008    Temat postu:

Ciasto marchewkowe

1/2 kg marchewki
3 białka
2 szklanki mąki pszennej 2000
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki mleka 0,5%
1/3-1/2 szklanki fruktozy
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
po 10 dag suszonych śliwek i moreli

Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na bocznej tarce na cienkie wiórki. Zmiksować mąkę z maślanką, mlekiem, przyprawami, fruktozą i sodą. Dodać marchewki i drobno pokrojone owoce. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Piec w foremce wyłożonej pergaminem przez ok. 1 godzinę w 180°C. Jeżeli ciasto za bardzo się rumieni, przykryć folią aluminiową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarnulka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:44, 01 Kwi 2008    Temat postu:

Piernik

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 2000)
10-15 g przyprawy do piernika bez dodatku cukru, kakao lub innych wypełniaczy
15 g proszku do pieczenia
400 ml maślanki
1/2 szklanki fruktozy
2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

Sposób przygotowania:
Mieszamy obie mąki, przyprawę i proszek do pieczenia. Przesiewamy wszystko razem przez grube sito, żeby się napowietrzyło. Uwaga! Nie pozbywamy się „śmieci” (kawałków ziaren, czy otrąb): to właśnie czyni mąkę razową mąką razową Wink Całość delikatnie mieszamy z fruktozą, na końcu wlewamy maślankę i ubijamy wszystko mikserem, na samym końcu dodając jabłka. Trzeba naprawdę dobrze ubijać, żeby nie została surowa mąka. Ciasto wlewamy do keksówki, pieczemy w temp. 160°C przez 90 min.
Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarnulka
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2008
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:45, 01 Kwi 2008    Temat postu:

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami

ZACZYN:
20 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka fruktozy
3 łyżki z lekkim czubkiem mąki pszennej typ 1850

CIASTO:
1,5 szklanki mąki pszennej 1850
1 szklanka maślanki
2 czubate łyżki fruktozy
1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Owoce, np. śliwki, jabłka

Mleko podgrzać, dodać drożdże i fruktozę, wymieszać, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 15 min, aż mocno urośnie. Do zaczynu dodać cynamon i fruktozę oraz maślankę (nie z lodówki, wyjąć wcześniej lub lekko podgrzać). Wymieszać łyżką. Dodać mąkę i wymieszać. Ciasto ma być na tyle rzadkie, aby dało się mieszać łyżką, ale nie ma być lejące. Odstawić na ok. 30 min, aż podwoi objętość. Przełożyć do foremki keksowej (wyłożonej pergaminem lub lekko posmarowanej olejem), ułożyć owoce, odstawić na 20 min, aż ciasto podrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20-30 min, aż ciasto będzie rumiane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Słodkości *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin