Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Słodkości *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wiolonczela
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 10 Kwi 2013
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:44, 20 Maj 2013    Temat postu: Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym

Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym

przepis na 8 porcji

250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej
25 g drobnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła zimnego
2 żółtka
100 ml śmietany 18%
500 g rabarbaru
1 słoik dżemu truskawkowego nisko słodzonego

Na blat wysyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Przemieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj całość nożem, tak aby zmieszać masło z resztą składników. Dodaj żółtka i śmietanę i krótko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rabarbar umyj, usuń liście i podstawy łodyg, obierz. Pokrój łodygi rabarbaru w kostkę.
Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Kruche ciasto rozwałkuj na mniej więcej prostokątny placek większy od blachy i przełóż go na blachę za pomocą wałka do ciasta. Wyłóż ciastem formę dociskając go do brzegów.
Ciasto posmaruj dżemem truskawkowym, a na nim ułóż kawałki rabarbaru. Możesz ewentualnie wierzch posypać odrobiną cukru brązowego.
Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 13:01, 09 Lip 2015    Temat postu:

Średnio przepadam za rabarbarem ale myślę że chociaż raz spróbuję takie coś upichcić :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Słodkości *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin